China vrea să-şi construiască propria staţie spaţială. Asamblarea ei va începe în 2019 şi ar putea dura trei ani. Viitorul avanpost spaţial chinez va fi locuit în permanenţă de un echipaj uman. Aceste planuri au fost dezvăluite după ce China a reuşit de curând o misiune de realimentare cu carburant a unui laborator spaţial, pe orbită.
Chinezii iau această misiune în serios, iar eforturile se fac până la cel mai înalt nivel. Însuşi preşedintele ţării, Xi Jinping, a spus că dezvoltarea programului spaţial al Chinei reprezintă o prioritate pentru a întări securitatea naţională, potrivit Reuters.
Dezvoltarea programului spaţial reprezintă o prioritate pentru autorităţile de la Beijing, iar preşedintele le-a cerut compatrioţilor lui să facă eforturi susţinute, pentru ca naţiunea chineză să devină o adevărată putere spaţială, care să rivalizeze cu americanii de la NASA şi cu europenii de la ESA.
Staţia spaţială chineză ar urma să fie construită între anii 2019 şi 2022, un termen ambiţios, după standardele industriei spaţiale internaţionale. Deocamdată, China deţine un laborator orbital, Tiangong-2, al cărui nume înseamnă “Palatul Ceresc”. E vorba de un avanpost de mici dimensiuni, lung de numai zece metri şi care cântăreşte 9,5 tone, potrivit space.com.
Tianzhou-1, primul vehicul spaţial de tip cargo construit de China, lansat pe 20 aprilie, a realizat deja prima dintre cele trei andocări programate pe laboratorul orbital, la două zile după lansare.
Citeşte continuarea pe
Rfi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: